Toteutuuko hallituksen oma Kardemumman yö?

Nyt hiljaa hiljaa hiivitään me Kardemumman yössä. On kaikki kansa pötköllään, vain kolme raataa työssä.. Kun pakko on niin siepataan..että näin maan hallitus vie eteenpäin Suomen historian suurinta yhteiskuntajärjestyksen muutosta ilman kokonaiskuvaa tilanteesta. Tällä hetkellä tiedetään, että yhteiskuntamme ”alue – ja palvelurakennemuutos” koskee noin 300:aa nykyisin voimassa olevaa lakia. Näihin kaikkiin tulee muutoksia. Nyt kunnille lähetetty lausuntopyyntö koskettaa vain 27:ää lakia. Ministeri Rehula kehottaa kuntia vastaamaan vain siihen mitä kysytään. Lait eivät kuitenkaan ole toisistaan irrallisia ja näinollen ihmetyttää hallituksen välinpitämättömyys siitä huolesta, jota kuntien virkahenkilöt ja päättäjät tuovat esiin.

Sote- ja maakuntauudistuksen kokonaisuuden hahmottaminen edellyttää, että kaikki siihen kuuluvat lakiehdotukset käsitellään rinnakkain eduskunnassa. Kuntien on pystyttävä ennakoimaan ja sopeuttamaan toimintaansa. Tämän vuoksi kysynkin pääministeri Sipilältä, että miten nämä kuntien lausunnot vaikuttavat tuleviin päätöksiin alue- palvelurakenneuudistusta toteutettaessa? Viittaan pääkaupunkiseudun kaupunkien ratkaisuun, että kunnat voisivat olla tuottamassa sote-palveluja ilman pakkoyhtiöittämistä. Se tyrmättiin.

Tulevaisuudessa sosiaali- ja terveyspalveluihin hakeutuvalle asiakkaalle ehdotettu valinnanvapausmalli on vaikeaselkoinen ja käytetyt palvelupolku määritelmät ovat tulkinnanvaraisia. Ehdotusta tukeva rahoituslaki on vielä keskeneräinen, mutta palvelujen valinnanvapaus ehdotuksen pohjalta voidaan pohtia mikä on paljon palveluja tarvitsevien asiakkaiden (esim. vanhukset) asema sote-markkinoilla, kun kapitaatio maksu (hoitoraha) pysyy samana riippumatta siitä, paljonko esim. vanhus käyttää sote-palveluita? Saako hän henkilökohtaisen budjetin? Valikoivatko terveyspalveluja tuottava yhtiöt jatkossa vähemmän terveyspalveluja käyttävät asiakkaat, jotta rahaa jäisi fikkaan? No nyt on säkki pullollaan ja kannu laitaan asti. Vaan kultaa vielä tarvitaan, pois sitten sukkelasti…

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *