Säännölliset terveystarkastukset ja hoitoa homealtistuneille ja sisäilmasta oireileville

 

Sisäilman epäpuhtaudet, kosteus- ja homevauriot voivat johtaa terveysongelmiin ja sairastumiseen. Ympäristöministeriön arvion mukaan Suomessa altistuu päivittäin kosteus- ja homevaurioille 600 000 – 800 000 henkilöä. Sisäilmasta sairastuneiden määrää ei tiedetä.

Porvoon monissa työpisteissä on tavattu home- ja sisäilmaongelmia. Useita ihmisiä on sairastunut ja jouduttu siirtämään erityöpisteisiin sekä sairauslomalle. Aikuiset pystyvät paremmin seuraamaan muutoksia omassa terveydessään ja hakemaan apua. Lapsien ja nuorien oireseurannassa voi mennä enemmän aikaa, ennen kuin pystytään yhdistämään terveydellisten muutosten johtuvan koulun, päiväkodin tai muun kiinteistön aiheuttamasta sisäilmasta tai homeesta. Esimerkiksi jatkuva väsymys ja päänsärky voi johtua riittämättömästä ilmanvaihdosta tai iho-oireet ja hengitysvaikeudet homeilmasta. Altistumisesta voi tulla elinikäinen haitta. Terveyden kustannuksella ei kannata viivytellä.

Porvoossa tehtävän terveystarkastuksen kysymyslomakkeen muotoilu tulisi noudatella jo kansallisissa tutkimuksissa todennettuja altistushaittoja. Riittävää näyttöä on Thl:n mukaan astman syntymiseen ja pahentumiseen, yskää, hengityksen vinkunaan, ylähengitys oireisiin, hengitystieinfektioihin, hengenahdistukseen, keuhkoputkentulehdukseen ja allergisen nuhaan. Terveydenhuollon käyttöön voidaan suunnitella esimerkiksi HoSi-lomake (Home ja sisäilmaoirelomake), jossa terveysmuutoksia seurataan ja tarvittaessa ohjataan lisäselvityksiin sekä hoitoon.

Tavoitteena olisi seurata oireiden lieventymistä tai lisääntymistä eriaikoina sekä ennakoimaan opiskelu- ja työssä jaksaminen sekä mahdolliset vakavammat sairaudet tulevaisuudessa. Terveydentilan muutoksia on helpompi seurata, kun tarkastukset tehdään säännöllisesti ja keskitetysti. Ne voidaan tehdä osana lasten ja nuorten ikätarkastusta tai muuta tarkastusta. Vanhemmat voivat osallistua seuraamalla lasten ja nuorten oireita vapaa-ajalla ja verrata niitä koulu- ja/ tai päivähoidonaikana tapahtuvaan oireiluun. Kirjata oireet (oirekirja) ja tuoda tiedoksi oppilas- ja opiskelijaterveydenhuollolle. Henkilöstön terveystarkastukset ja hoito toteutetaan työterveyden kautta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *