Arvokas vanhuus saavutetaan inhimillisillä palveluilla

”Kohtele minua hyvin,
sitten kun en enää muista nimeäni.
Sitten kun tämä päivä on sekoittunut eiliseen.
Sitten kun aikuiset lapseni ovat kasvaneet muistoissani pieniksi jälleen,
sitten kun en enää ole tuottava yksilö,
kohdelkaa minua silloinkin ihmisenä.

Välittäkää minusta, antakaa rakkautta, koskettakaa hellästi.
Kello hidastaa, eräänä päivänä se pysähtyy kokonaan,
mutta siihen on vielä aikaa. Antakaa minulle arvokas vanhuus.”

Tämän pyynnön on kirjoittanut tuntemattomaksi jäänyt kirjoittaja. Se kuvaa erään ihmisen tulevaisuuden toiveita, jolloin hän ei enää itse kykene hoitamaan itseään. Hän pyytää kirjoituksessaan inhimillisyyttä ja perustarpeiden huomioimista, kuten koskettamista, välittämistä ja rakkautta.

Perustarpeiden huomioiminen on luontaista kaikille ihmisille. Suurin osa hoidettavista ihmisistä toivoo, että hoitajalla olisi hetki aikaa pysähtyä kuuntelemaan, hetki aikaa vain hänelle. Hoidossa ei ole kyse siitä, että tehdään kaikki teknisesti oikein ja kiirehditään. Usein ihminen toivoo tulevansa kuulluksi ja kohdatuksi. Se antaa myös lisäarvoa hoidolle, sillä hyvällä ja kiireettömällä kohtaamisella luodaan puitteet ihmisen arvokkuudelle. Kun ihminen tulee kohdatuksi oikealla tavalla, häntä kunnioitetaan tuottamalla juuri hänelle tarpeellinen tuenmuoto. Se on asiakaslähtöistä palvelua parhaimmillaan. Sen pitäisi olla jo itsestäänselvyys sekä lähtökohtana ikääntyvien ja vanhusten perustarpeiden huomioimisessa.

Tänä päivänä perustarpeiden arviointi on erilaisten kunnallisten tuotepakettien ja mittareiden varassa. Ne määrittävät ketkä ovat tuen tarpeessa. Niihin uskotaan ja ne toimivat perusteluina saatavalle tuelle, hoidolle, tai hoitamatta jättämiselle. Mihin se perustuu. Mittarit ja tuotepaketit eivät kata kokonaisvaltaista palvelutarpeen arviointia. Tarkastelun lähtökohtana on oltava psyykkinen, fyysinen ja sosiaalinen sekä henkinen kuntoutuminen ja osallisuus omassa elämässä, niin kuin tuleva vanhuspalvelulaki tulee korostamaan.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *